Flori de cireș, flori de gând și bucurie la Frătăuții Vechi
Duminică, 28 mai, 2023, la Căminul Cultural din Comuna Frătăuții Vechi s-a desfășurat Festivalul „FLORI DE CIREȘ”, Ediția a IX-a, 2023. Acest festival face parte din Concursul Județean „Spirit și tradiție” (C.A.E.J., 2023).
Festivalul a cuprins patru secțiuni: legende, costume populare, solist vocal, dans popular.
Organizatorul festivalului a fost Școala Gimnazială Frătăuții Vechi, prin doamna director Isopescu Daniela și doamna director adjunct Tanase Luisa-Georgiana, în parteneriat cu:
- Primăria Comunei Frătăuții Vechi, prin domnul primar Antemie Cristinel-Dinu;
- Biblioteca „Dragoș Luchian” din Frătăuții Vechi, prin doamna Buzic Veronica;
- Clubul Copiilor Rădăuți, prin domnul director Pomohaci Radu
- Căminul Cultural din Frătăuții Vechi, prin domnul director Lazăr Gheorghe.
Coordonatorul acestui proiect este doamna prof. dr. Livia-Veronica Sfârnaciuc.
Activitățile concursului au vizat competențe de sensibilizare artistică și culturală, fiind modalități de învățare nonformale care s-au desfășurat sub îndrumarea Doamnei Inspector Școlar, Tatiana Vîntur de la ISJ Suceava.
Au participat copii din mai multe sate de pe Valea Sucevei: Bilca, Marginea, Gălănești, Măneuți, Frătăuții Noi, Frătăuții Vechi, Vicovu de Jos; dar și din Rădăuți.
În alai de sărbătoare, cu straie frumos lucrate, copiii au cântat, au spus legende, au jucat hore. Atmosfera a vibrat de emoții, de candoare și de glasurile copiilor, în mireasma primăverii.
Fiecare copil a transmis prin cuvinte și prin joc, prin portul popular, valori de suflet ale strămoșilor noștri, ale satelor din Bucovina. Prin prezentarea straielor populare au înfățișat cu demnitate, iscusința și hărnicia strămoșilor; prin legende au găsit explicații pentru anumite așezări ale Bucovinei. Prin cântece și dansuri și-au arătat trăirile, sentimentele, respectul față de creațiile populare românești.
Pe scena Căminului Cultural din Frătăuții Vechi, s-a derulat un eveniment cultural înălțător, Festivalul de Folclor ,,Flori de cireș”, Ediția a IX-a. În aplauzele spectatorilor, copiii au primit premiile.
Mulțumim membrilor juriului, profesorilor, părinților!
Felicitări copiilor care sunt păstrătorii de tradiții!
A consemnat,
prof. dr. Livia-VeronicaSfârnaciuc
Ziua Bucovinei a fost marcată la Şcoala Gimnazială Frătăuții Vechi de către clasele I A, a VI-a B și a V-a, coordonați de profesorii Ciotău Mirela, Popescul Alina si Tanase Dragoş, printr-o șezătoare
bucovineană.
Copiii au realizat cusături pe etamină, au realizat diferite decorațiuni, au recitat poezii, au cântat, au prezentat portul tradițional bucovinean, au pregătit sala de clasă cu obiecte tradiționale vechi ( covată, scorțare, sucală,
unternița, burduf, opaiț, fier de călcat, etc).
La sfârşitul activității copiii au mâncat sarmale ( oferite de părinții clasei I A ) şi cozonac ( oferit de Primăria Frătăuții Vechi ).
Mulțumim tuturor celor implicați ! La mulți ani, Bucovina !
Articolul „PETALE DE LUMINĂ” reflectă interesul elevilor pentru carte și pentru limba română.
Acest articol a fost apreciat de colectivul de filologi de la Biblioteca USV, în cadrul Simpozionului Național
„Contribuția
Bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc”, cu tema: Noi modalități de prelucrare și transmitere a informației în instituțiile de educație și cultură.
Articolul „PETALE DE LUMINĂ ” este publicat
în Revista Bibliotecii USV
„CONTRIBUȚIA BIBLIOTECII LA AFIRMAREA DIVERSITĂȚII CULTURALE ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC ”.
A consemnat
prof.dr.
Livia- Veronica Sfârnaciuc.
13 SEPT. 2022, GHIAȚĂU Livia-Veronica, PETALE DE LUMINĂ